Blogg

Boligbloggen – En superhelt for leieboere


En gang hørte jeg en vis mann si: “Har du et kjøleskap, har du en TV, da har du alt du trenger for å leve.”

Nå kan det godt hende at det var alt det han trengte for å leve, men jeg vet i hvert fall at det er et par ting til jeg trenger for å leve. For å ha det godt. For eksempel et sted jeg kan få sove i fred og ro, et sted jeg kan ha venner og familie på besøk og et sted jeg kan lage og spise mat. Trygghet er også viktig for meg. Både at jeg føler meg trygg når jeg er ute i nærområdet, men også at det ikke er for eksempel mugg eller andre ting i leiligheten som kan gjøre meg syk, eller at jeg er trygg på at jeg ikke plutselig blir kastet ut av leiligheten uten grunn.

Nå er jeg så heldig å leie en fantastisk leilighet sammen med min kjære på Sagene, hvor jeg føler at jeg har alt dette. Men det har ikke alltid vært sånn. Jeg har bodd i flere forskjellige leiligheter, både som samboer i hybeleilighet på Nordstrand med fjordutsikt, studentkollektiv i Melbourne sentrum, sammen med to jenter på Løkka, på sofaen hos venner i en liten periode og verdens rareste og hyggeligste kollektiv i en gigantisk leilighet i en eldgammel bygård på Majorstua. Hvert sted med sine egne utfordringer. Både mellom oss som bodde der, og med tanke på naboer, utleier eller uforutsette ting som oppstår utenfor. For ikke å snakke om alle de rare tingene du kan bli bedt om å si eller gjøre når du går på visning. Ulike situasjoner hvor jeg har vært usikker på hva jeg skal gjøre, eller hvilken rolle jeg skulle/kunne ta i situasjonen. Men hvordan kan jeg vite hva jeg har rett til og ikke? Hvordan kan jeg som leier si det jeg mener til den som eier, uten å være redd for og ende opp uten et hjem?

“Det er mange cowboyer på leiemarkedet.” Lars Aasen

Jeg tror at dette er universelle problemstillinger som mange kommer opp i. Både i jakten på å finne et sted å bo, og i å finne ut av hva de vil kalle et hjem. Derfor har organisasjoner som Leieboerforeningen oppstått, for å hjelpe til med dette.

Leieoerforeningen (LBF) er en forening som jobber for at alle leieboere skal ha et trygt sted å bo. Jeg spurte Lars Aasen, som er daglig leder, om hvorfor det er viktig at en organisasjon som Leieboerforeningen finnes.

lars_lbf
(Foto: Tore Fjeld)

Hvorfor er det viktig at LBF eksisterer?
LBF er den eneste organisasjonen som er opptatt av situasjonen på leiemarkedet. Vi jobber politisk for at leiemarkedet skal bli bedre for alle. I tillegg bistår vi alle medlemmer med juridisk rådgivning og hjelp.

Hvor lenge har LBF eksistert?
LBF ble stiftet i 1933

Hvorfor ble LBF opprettet?
LBF ble opprettet for å få gjeninnført husleiereguleringen (prisregulering på husleie) og for at det skulle komme en egen særskilt husleielov. Begge deler klarte vi. Men det er var og er fremdeles et stort behov for juridisk rådgivning og veiledning til leieboere.Hvorfor syns du det er interessant å jobbe i LBF?
Å jobbe i LBF byr på mange og varierte arbeidsoppgaver. Mitt arbeidsfelt er administrasjon, prosjekter, politikk og media. Organisasjonen vår har stor innflytelse på vårt område, og hver eneste dag hjelper vi mange leieboere som trolig ellers ikke hadde fått hjelp andre steder. For noen betyr dette at vi forhindrer at de blir bostedsløse eller at de aksepterer høyst urimelige økonomiske krav. Vi er en liten, men utrolig dyktig gjeng som gjør et viktig arbeid for en gruppe som ofte ikke har det så greit. Det er mange cowboyer på leiemarkedet.

Har du noen tips til andre som jobber mot det samme målet som deg?
Ikke gi opp – mange politiske saker og endringsprosesser kan ta urimelig lang tid, men det er utrolig mye som får en løsning om man er tålmodig og standhaftig nok.

LBF har altså jobbet med dette i over 80 år. De er både uredde og innovative i den jobben de gjør, og er stadig igang med å lete etter nye veier til målet. LBF vet at det er viktig med godt bomiljø, og ikke minst at det er leieboerne som sitter med svarene.

Jeg er utrolig glad for at vi får hjelpe til med å finne disse veiene. Og hjelpe til med at alle skal få ha alt de trenger for å leve. Godt. Og Trygt.

Leieboerforeningens nettsider finner du her -> Leieboerforeningen.no

Therese Byhring
Følg oss

Therese Byhring

Prosjektleder at World Wide Narrative
Jeg mener at god design handler om å forstå behovet til brukeren av tjenesten eller produktet du designer. Jeg tror på å bruke designtankegang til å finne fram til nye gode løsninger på utfordringer.

Jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg har til å utrette noe samfunnsnytting.

Du kan kontakte meg på therese@wwnlab.no eller på +47 977 03 822
Therese Byhring
Følg oss