Blogg

Boligbloggen – Prosjekt Bjørnåsen Syd


I høst skal vi jobbe med et spennende prosjekt for Leieboerforeningen. På Bjørnåsen Syd på Holmlia har det blitt bygget tre boligblokker. Her har det akkurat flyttet inn beboere i 96 splitter nye leiligheter.

nyblokk

Selvaag (utbygger) har, med støtte fra Husbanken, bygget disse boligene med det formål at de skal leies ut. De ønsker å sette fokus på et mer profesjonelt utleiemarked. Derfor har de også fått med seg Reviva (forvalter) på laget. Reviva tar hånd om alt det økonomiske og tekniske rundt utleieboligene, og er kontaktpunktet for beboerne. Beboerne er alt fra enslige til store familier. Fra ulike aldersgrupper og bakgrunn. 38 av leilighetene er leid ut gjennom tilvisning fra Oslo kommune.

Så hvor kommer vi inn i bildet?

Over 30% av Oslos befolkning bor i leiebolig. Det er mange grunner til at så mange velger å leie, det kan være alt fra at du ikke har nok egenkapital til å kjøpe deg din egen bolig til at du ønsker deg en fleksibel bosituasjon fordi du kanskje vil ha friheten til å flytte på deg akkurat når du har lyst. Til tross for at det er en så stor andel av befolkningen som leier, er det ikke særlig utbredt med profesjonelle aktører i markedet. Det er heller ikke noen metoder eller modeller for hvordan leieboere kan engasjere seg eller organisere seg, og ha medbestemmelsesrett og ansvar for sitt eget bomiljø.

Noen av disse tingene skal vi finne ut av sammen med beboerne på Bjørnåsen Syd. Er det små eller store tiltak som kan settes i gang for å holde på eller øke trivselen ved å bo her? Er det måter beboerne enkelt kan holde kontakten med Reviva, Leieboerforeningen og Oslo kommune på? Er det noen som kunne tenke seg å arrangere nabodag, filmfestival, eller byttemarked?

Visjonen er at utleierne skal være fornøyde, og at beboerne skal være vel så fornøyde. Utleierne er fornøyde når beboerne ønsker å bo der over lengre tid. Og jeg trenger bare å se på meg selv for å vite at det stedet jeg ønsker å bo over lengre tid, er et sted jeg trives, et sted som er hyggelige og som ikke minst ser hyggelig ut.

Prosessen

sneglen_tallMåten vi skal ta tak i dette er å se på det hele som en innovasjonsprosess.

Fase 1. Her skal vi skaffe oss så mye innsikt som mulig gjennom å snakke med beboerne og fagekspertene. Vi finner først ut av hvor utfordringen ligger for å se etter hvor det er muligheter for nytenkning.

Fase 2. Idegenerering. Vi skal komme opp med så mange ideer som mulig basert på innsikten. I dette prosjektet vil vi at det hovedsaklig er beboerne som kommer opp med ideer. Det er tross alt de som er ekspertene på hvordan de vil ha det.

Fase 3. Pilotfasen består i å velge ut noen av ideene og prøve å teste de ut i så liten skala som mulig. Hvis en ting ikke virker så prøver vi noe annet.

Akkurat for dette prosjektet så handler jobben om å gjennomføre disse tre fasene. Forhåpentligvis sitter vi igjen med ny kunnskap, og masse ideer til hvordan dette arbeidet kan fortsettes.

Vil du følge med utover høsten?

Vi kommer til å legge til ideer som inspirerer oss på dette brettet på pinterest. Følg det, eller titt innom innimellom, hvis du er nysgjerrig på hva vi syns ser spennende ut, eller bare har lyst på inspirasjon til ting du kan gjøre i ditt nabolag.

Ellers kommer vi til å blogge litt i løpet av prosessen her på nettsiden vår.

Hvis det er noe du lurer på i forbindelse med dette prosjektet, så send meg gjerne en mail på therese@worldwidenarrative.com.

Therese Byhring
Følg oss

Therese Byhring

Prosjektleder at World Wide Narrative
Jeg mener at god design handler om å forstå behovet til brukeren av tjenesten eller produktet du designer. Jeg tror på å bruke designtankegang til å finne fram til nye gode løsninger på utfordringer.

Jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg har til å utrette noe samfunnsnytting.

Du kan kontakte meg på therese@wwnlab.no eller på +47 977 03 822
Therese Byhring
Følg oss